Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kulak temizliği yaparken çok dikkatli davranmak gerekmektedir.

bebeklerde kulak temizliği

Bebeklerde kulak temizliği yapılırken çok dikkatli ve hassas olunmalıdır. Bebeğin tüm vücudu gibi kulakları da çok hassastır. Özellikle yenidoğan kulak temizliği yapılırken çok derine inmeye gerek yoktur.

Kulak temizliği yapılırken bebekler için özel olarak üretilmiş ıslak mendillerden faydalanılabilir. Islak mendil ile kulak kepçeleri ve kulak arkası temizlenir. Silerken dikkatli ve hassas olunmalı, kirin yayılmamasına dikkat edilmelidir. Bir kulak temizlendikten sonra diğer kulağa geçerken ıslak mendilin veya nemli bezin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Bez veya ıslak mendil ıslak kalmamalı, suyu sıkılmalıdır. Aksi halde bebeğin kulağına su kaçabilir, bu da enfeksiyona neden olabilir. Bebekler için özel üretilen kulak temizleme çubuklarının kullanılması tavsiye edilir. 

Temizleme için malzeme seçerken çok dikkatli olunmalı, ürünün yüzde yüz pamuk olduğundan emin olunmalıdır. Bebeğin kulakları ekstra kirli haldeyse veya sürekli kirleniyorsa evde temizlemek yerine doktora başvurulmalıdır. Bebeğin kulağının içine herhangi bir çubuk veya bez sokulması tavsiye edilmez. 

Banyodan Sonra Kulakların Temizlenmesi

Bebeklerde banyodan sonra kulak temizliği hassas bir konudur. Bebeğin tüm vücudu gibi kulaklarının da tam anlamıyla kuruması gerekir. Kulakları tam kurumadan bebeği yan yatırmak yanlıştır. Bebek kurulandıktan sonra normal şartlarda gerçekleşen temizleme prosedürleri gerçekleştirilebilir. Yenidoğan bebeklerde kulak temizliğinde petrol içerikli kulak temizleyiciler ve vakumlama yöntemi kullanılmamalıdır. Hafif ve yumuşak ürünler tercih edilmeli ve yine ürünün yüzde yüz pamuk olduğundan emin olunmalıdır.