Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde dikkat edilmesi gerekenler!

bebeklerin en sevdiği yemekler

Bebeğiniz ek gıda almaya başladı ve artık sağlığı açısından faydalı olacak besinleri tüketmesini istiyorsunuz değil mi? Nedir bu besleyici bebek yemekleri birlikte inceleyelim. Bebekler için beslenme, bulunduğu yaş ve gelişimi için oldukça önemlidir. Genel olarak takviye gıdaya ilk geçiş anı olan 6 aylık dönemindeki beslenmesi öne çıkmaktadır. Anne sütünden ek gıdaya geçiş yaptığı bu kritik dönemde besleyici bebek yemekleri anneler açısından büyük bir önem taşımakta. 

Ek Gıda Geçiş Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ek gıdaya geçiş dönemi oldukça dikkatli davranılması gereken bir dönemdir. Başlangıç olarak gıdalar 1 çay kaşığı olarak verilmeli ve bebek yemek istemiyorsa ısrar edilmemelidir. Bebeğin ek besinlerden rahatsız olmadığını ve hoşuna gittiğini gözlemlemeye başladığınızda ise gıdaların oranı az ve yavaş bir şekilde arttırılabilir. Yedirilen yeni besinlerin gözlemlenmesi gerekmektedir ve bu besinlere karşı bebeğin alerjik bir durumu olup olmadığını gözlemlemek amacıyla aynı gıda tekrarlanmadan önce 3 gün beklenilmelidir.

  • Yoğurt

Ek besinlere başlama evresinde, yoğurt ilk tercihlerinizden olabilir. 

  • Pekmez

Demir içeriği yönünden oldukça zengin olan pekmez, beslenme düzenine eklenebilir. Keçiboynuzu ve dut pekmezi gibi pekmez türlerinin verilmesi esnasında dikkat etmeniz gereken tek şey süt ile verilmemesidir çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından güzel bir emilim sağlayamaz. 

  • Et

İyi bir protein ve demir kaynağı olduğu için, ek gıdaya geçiş döneminden sonra, beslenme programının içerisinde püre şeklinde bulundurulabilir.

  • Tahıllar

B vitamini, posa ve kompleks karbonhidrat açısından zengin olan tahıllar ek gıdaya geçişte iyi bir seçimdir.

  • Sebze çorbaları ve püreleri

Vitamin, mineral, lif ve antioksidan açısından oldukça zengin olan sebze püreleri ve çorbaları bebeğinizin bu ihtiyaçlarını karşılamada önemli görevler üstlenirler.