Yeşil Çay

Latince Adı: Camellia sinensis

Yeşil Çay

Etken maddeler:

 Pürin alkoloidleri (Kafein, Teobromin, Teofilin), Triterpen saponinler, Kateşinler (Epigallokateşingallat), Şavanoidler, Kafeik asid türevleri, Anorganik iyonlar (potasyum ve aluminyum iyonları).

Etki ve Kullanım Alanları

Anti-inflamatuvar etkilidir. Cildi güneşin ultra viyole ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Topikal uygulamada UVB ışınlarının inflamatuvar cevabını bloke eder. Güneş öncesi uygulamada cildi ısı ve ışınların zararına karşı korur.

Yeşil çayın %30’unu oluşturan polifenoller güçlü antioksidanlardır. Hayvan modelleri ve gönüllü insanlarda yapılan çalışmalarda yeşilçay polifenollerinin UV radyasyonu öncesi sistemik ve yerel kullanımının antiinlamatuvar ve antkarsinojenik etki sağlayabileceği gösterilmiştir.

Akut UV hasarının parametresi olan güneş yanığı hücreleri, UV temasından 30 dk önce yeşil çay polifenolleri uygulandığında %66 oranında azalmaktadır. UV radyasyonuyla hasarlanan Langerhans hücrelerinin fonksiyonlarının da % 58 oranında düzeldiği gösterilmiştir.